M.Farhan

Peyzaj Mimarlığının Geleceği

20. yüzyılda peyzaj mesleğinin ana katkısı şapkaydı?

Bir peyzaj mimarı olmak için harika bir zaman. Yer ruhu canlı ve iyi ve insanların zihinlerinde.


Yirminci yüzyıl boyunca, tüm tasarım mesleklerine iyi bir sarsıntı yapıldı. Yalın halk, çevrelerine yeni bir ilgi duydu. Çevre ortamı korkuları ve hayalleri yakaladı. Artık kamu bilincinin ve politik gündeminin bir parçası. Bina mimarlarının kibirlenmesi buz gibi patladı. Şehir plancıları, izole teorik modellemeden uzak durdular. Mühendisler yaratıcılığa geri döndü. Ve peyzaj mimarları onlarca yıldır sürpriz bir şekilde süpermarket otoparklarını serpmek ya da cüruf yığınlarını yumuşatmakla yeniden canlandı.


Bazı yönlerden halk, on sekizinci yüzyılda mimarın konseptine, bina veya cepheye veya peyzaj mimarına kesilmemiş tam bir rolle geri dönmesini talep ediyor. Yapımcı olarak mimarın tam kavramı, bir bütün olarak yaklaşmaya dayanıyor - hava şartlarına kapalı meslekler arasında bölünecek alt bölümler olarak değil. Yirminci yüzyıl boyunca Sylvia Crowe, Geoffrey Jellicoe ve Nan Fairbrother gibi peyzaj mimarları, merkezi hükümete çevreyi ekolojik ve kültürel bir süreklilik olarak görmeleri gerektiğini hatırlattı. Mesaj sonunda ulaştı.


Peyzaj mimarlarının bu noktada yapabilecekleri katkı muazzam ve ön plandadır. Peyzaj mimarisi hem yapılı hem de ekili çevreye hitap etmektedir. Şehir ve kırsal alanlar hakkında düşünüyor; konut ve tarım; kültürel tarihin yanı sıra doğa koruma. Peyzaj mimarları ölçek ve genişlik duyguları ile arazinin nasıl kullanılacağına dair temel sorularla uğraşmak için özellikle iyi yerleştirilmişlerdir. Bina ve altyapı yerleştirir ve şekillendirir. Bağlantı ve hareket ile ilgilenir. Bu, belirli uzmanlık alanlarının başında gelebileceği genel başlangıç ​​noktasıdır.


Bu yüzyılda, yirminci yüzyıl profesyonel sınırlarının tamamen gözden geçirildiği yeni bir tasarım mesleği ortaya çıkabilir. Bina ve peyzaj mimarisi tek bir disiplin olarak ortadan kalkabilir ancak peyzaj mimarının düşünce süreçleri ve yaklaşımı, tasarımın geleceğini belirlemek üzere ayarlanır.


Kim Wilkie i.2000

Blogger
Disqus

Tidak ada komentar

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER